Откриха нова глава от Библията. Намериха нова глава от Библията, скрита

...
Откриха нова глава от Библията. Намериха нова глава от Библията, скрита
Коментари Харесай

Откриха нова глава от Библията

Откриха нова глава от Библията. Намериха нова глава от Библията, скрита в 1750-годишен превод на Евангелието от Матей. Находката е направена от медиевиста Григорий Кесел, който употребява ултравиолетова снимка върху ръкописи във Ватиканската библиотека.

Скритият текст е открит в границите на плана “Синайски палимпсести ”, в който откривателите се стремят да възстановят текстове, изтрити и преписани от книжовници през IV-XII в. от н.е. Ръкописите палимпсести – при които по-ранният текст е бил заличен или изстърган, след което е употребен още веднъж – са били много публикувани заради дефицита на материали за писане. Въпреки това епохи по-късно текстът може да бъде възобновен посредством осветление на ръкописите с флуоресценция или светлина с друга дължина на вълната.

С помощта на тези способи откривателите към този момент са разшифровали 74 ръкописа, само че последната находка е изключително специфична – тя съдържа превод, който е с един век по-стар от най-старите гръцки преводи, в това число “Синайският кодекс ” (Codex Sinaiticus).

“Традицията на сирийското християнство познава няколко превода на Стария и Новия завет ”, споделя Кесел в изказването си. “Доскоро бяха известни единствено два ръкописа, които съдържат старосирийския превод на евангелията ”.

Преводът – написан за първи път през III в. сл. н. е. и преписан през VI в. сл. н. е. – към момента не е оповестен напълно, само че предлага малко повече детайлности от гръцкия превод на Матей, 12 глава. В стих 1 от гръцкия превод едно изречение гласи: “по това време Исус мина през житните поля в събота; и учениците Му огладняха и започнаха да берат житните класове и да ядат ”, до момента в който откритият от Кесел сирийски превод приключва с “започнаха да берат житните класове, да ги търкат в ръцете си и да ги ядат ”.

“Григорий Кесел е направил огромно изобретение с помощта на задълбочените си знания за старите сирийски текстове и особеностите на писмеността ”, прибавя Клаудия Рап, шеф на Института за средновековни проучвания към Австрийската академия на науките. “Това изобретение потвърждава какъв брой продуктивно и значимо може да бъде взаимоотношението сред актуалните цифрови технологии и фундаменталните проучвания при работата със средновековни ръкописи. ”

Спряха делото Петков против Борисов

Откриха нова глава от Библията

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР